Nu fungerar AIS:en!

Vi har haft en True Herading AIS Class B Transponder i båten i två säsonger. Den har fungerat bra trots att det var lite strul med installationen. Dess uppgift är i första hand att se till att vi syns lite bättre än ett litet radareko och det har den lyckats med.

Men, när vi själva velat se vad som funnits i omgivningen har det inte fungerat optimalt. Vi har pluggat in AIS:en i datorn och har via Open CPN kunnat få in AIS-målen. Samtidigt har vi haft en Raymarine i70 multifunktionsinstrument som skulle kunna göra denna uppgift också men det har av någon konstig anledning bara fungerat samtidigt som datorn varit inkopplad. Om jag tog bort datorn så hittade inte i70 någon AIS.

Efter att förra helgen seglat i dimma och dis så tröttnade jag på detta och insåg att det här problemet måste lösas. Jag ringde till Raymarine support i Billdal och förklarade mitt problem och fick till svar: ”Du har ingen GPS-signal”. Efter en kort fundering så svarade jag: ”Jovisst har jag det. Det sitter ju en GPS-puck på AIS:en”.

Men riktigt så enkelt var det inte. Tydligen gick inte den signalen vidare via NMEA2000 kabeln till vårt Seatalk NG nätverk. Rätt skeptisk åkte jag ner till båten och kollade i kopplingsboxen för NMEA0183 signalerna från GPS:en och kunde konstatera att det inte gick någon koppling till vare sig det gamla Seatalk nätverket eller det nya Seatalk NG-nätverket. Efter att ha kopplat in två små trådar så fungerade AIS-radarn i Raymarine i70….att det kan vara så enkelt ibland!