Ny batterimätare.

När jag ändå var igång med att bygga ut batteribanken så passade jag även på att byta den gamla Wema batterimätaren mot en ny Victron BMV-700. Med den har man betydligt bättre koll på batteriernas status. Man kan se förbrukningen direkt, beräknad tid batteriet klarar av med en viss förbrukning osv.

Inkopplingen tog cirka två timmar mycket beroende på att jag var tvungen att tömma ur stuvkistan i sittbrunnen för att komma till. Sen krävde shunten en omkoppling på minuskabeln. Annars var det inga större problem. Displayen passade i det gamla hålet så man behövde inte göra våld på båten. Efter att ha knappat in hur stor batteribanken är i ampere så satte den igång och mäta och beräkna.


Något som var lite märkligt är att något drar ström i båten trots att inget är tillslaget. Inte mycket men ändå tillräckligt för att bli fundersam. När man stänger av huvudströmbrytarna så är allt som det skall men när man slår på strömmen så är det något som drar runt 0,3 ampere. Det får vi roa oss med att undersöka i vinter.