Uppdateringar i ankarboxen.

Vi hade egentligen velat ha ankarspel och kätting men när man köper begagnad båt kan man inte alltid få som man vill. Det ankare som följde med var också i klenaste laget, ett 10 kilos ankare, som definitivt inte lämpade sig för svajankring.

Vi köpte ett nytt 16 kilos Deltaankare med tre meter kätting och 50 meter flätad lina. Detta har fungerat riktigt bra och ibland har vi haft det lite jobbigt att få upp ankaret då det suttit för bra. Men man lär sig också hantera dessa situationer.

Vad vi insåg rätt snabbt är att vi måste ha en mässingslist framme på teakkanten där ankaret ligger mot och kättingen måste sträckas upp på något sätt för annars skaver den på däcket.

Har man ett ankarspel så är det ju enkelt att sträcka upp kättingen men i avvaktan på en sådan investering så kommer vi att fortsätta med lina i kombination med en kort kätting.

Lösningen blev att montera en ledad fästögla på däcket precis i bakkant av luckan till ankarboxen. Först experimenterade vi med lina och block för att sträcka upp kättingen men ibland är enkelheten den bästa lösningen. En bit lina med hög hålfasthet som man trär in i kättingen och drar åt fungerar helt perfekt.
Tills vi skaffat mässingslisten så får en bit kluven plastslang fungera som skydd mot teaken.

När vi ändå höll på att fixa vid ankarboxen så passade vi på att sätta upp ett par öglor på insidan där man kan hänga upp förtöjningslinorna.
En gummicord på insidan av luckan gör livet lite enklare när luckan skall stå i öppet läge.Ett svar på “Uppdateringar i ankarboxen.

  • Jag har både ankarspel och kätting men har inte hunnit testa grejorna än =)

Kommentarer är stängda.