4 veckor i Bohuslän.


Nu har vi varit iväg och seglat fyra veckor i Bohuslän. Gemensam nämnare för de fyra veckorna är att det har blåst. De två första veckorna regnade och blåste det. De två sista veckorna sken solen och det blåste så in i h..vete. Men det har ändå varit fyra trevliga veckor som vi verkligen har njutit av.

Lite reflektioner så här i efterhand:

Jag förstår inte varför många hamnar inte har infört röd/grön skyltning av båtplatserna. Vi har legat i den anvisade gästhamnen, som tidvis kunnat vara rätt så trång, samtidigt som det har funnits gott om plats på bryggorna bredvid – säkert runt 20 – 25% av platserna har varit lediga. Tänk så många fler båtar man kunde få in om man använde röd/grön skyltning.

Hamnavgifterna, det har ju alla synpunkter om. Vissa hamnar vet vad som är rimligt med tanke på vilken service man lämnar. Att läget spelar en viss roll när man prissätter kan man också ha förståelse för. Men vissa hamnar tar dyrt betalt för gästplatsen. Utöver detta kan även kostnaden för landström och varmvatten i duschen tillkomma.

Man inser att vi som seglar i Öresund och Danmark har det rätt bra om man är med i Frihamnsordningen. Vi blev också glada när vi såg att Nordön, innanför Marstrand, och Svanesund, en bit norr om Stenungsund båda är med i Frhamnsordningen, så dessa passade vi på att besöka. Speciellt Svanesund vill jag flagga för. Visst, faciliteterna var begränsade och gästplatserna utanpå flytbryggan låg lite utsatta. Men vilka goa människor, man kände sig riktigt välkommen. Och om man hittade en grön plats innanför flytbryggan så var det helt perfekt.

Vi hade lite problem med vår värmare och än en gång så fick vi jättebra hjälp när vi kontaktade Hallberg Rassy varvet. Efter en stund så var värmaren igång igen – och det behövdes verkligen de första två veckorna.

Vår Hopplatoffla är en fantastisk båt att segla och bo i. Vi trivs jättebra med den och jag är säker på att hon kommer att ge oss många trevliga stunder framöver.

Det skulle bli riktigt varmt i veckan – typiskt nu när man är tillbaka på jobbet.