Semestern 2014

Vi har nu varit ute och seglat i fem veckor under sommaren 2014. De första 3,5 veckorna var vi i Blekinge och de sista 1,5 i Öresund. Sommaren har varit bra, åtminstone i juli då vi inte var ute med båten.

Lite erfarenheter efter denna sommaren är att wifi-antennen har vi inte haft så mycket nytta av. När vi seglat i svenska farvatten så har vi haft tillgång till mobilt bredband. I Danmark, där jag trodde att vi skulle få mer nytta av antennen, så har det inte gått att hitta lämpliga trådlösa nätverk där vi varit. Eller rättare – det var lättare att logga in via den inbyggda antennen i datorn. Vi skall ge det några säsonger till. Om det inte fungerar bättre så plockar jag bort antennen.

Den nya VHF:en med Navtex har däremot varit riktigt bra. Både att kunna få prognosen via VHF:en i klartext eller lite mer komprimerad via Navtexen.
Samtidigt känns det som om man inte kan få för mycket väderprognoser. Det bästa vore kanske att titta upp på himmeln och gör an kvalificerad bedömning.
Något som fungerat rätt så bra är Gribfiler. Visst det är ett trubbigt verktyg men många gånger har långtidsprognosen (en vecka fram) stämt rätt så bra. Det gör också att man börjar intressera sig mer för meteorologi och det är ju aldrig fel.

Vi har en extern högtalare i sittbrunnen som är kopplad till VHF:en. Den har vi inte använt speciellt mycket då man inte alltid sitter bredvid den och vindbruset oftast överröstar ljudet från högtalaren. En bättre lösning, tycker vi, är att ha en handhållen VHF i sittbrunnen. Den kan man flytta med sig och man kan svara på anrop direkt istället för att hoppa ner till navigationsplatsen.

Något annat som vi undrat över är varför det fortfarande finns så många hamnar som inte har toatömning vid kaj. Och har man det så har man det oftast vid en kaj som är omöjlig att angöra om det inte är perfekt väder. Vår hålltank är lite över 40 liter och med barn ombord så klarar vi max fyra dagar sen är tanken full. Det är inte alltid man går i hamn eller att man kommer till en hamn med toatömning. I vinter skall vi undersöka möjligheten att installera ytterligare en 40-45 liters tank eller att eventuellt utöka den befintliga på något sätt.
Annars får vi väl ha en potta och slänga skiten överbord för det är ju fortfarande lagligt i och med den nya toa-lagen.

Det är nu andra säsongen med Hopplatofflan och vi kan bara konstatera att det är en stabil och trygg båt. Utöver några mindre malörer så har allt fungerat perfekt. Vad man möjligen skulle kunna önska sig är lite större gasflaska men det för förmodligen inte plats. Någon som lyckats få ner en större flaska i en HR 34? Hör gärna av er i så fall.

HR 34 är ju inte de största som seglar på havet men det kan ändå vara problem att hitta hamnplats. Vi har haft som taktik att försöka komma i hamn innan 13. Mest för att vi är morgonmänniskor men även för att man har en halv dag på det nya stället. Den halva dagen känns många gånger som en hel extra dag. I Blekinge var det inga som helst problem att hitta hamnplats i juni. På många ställen hade vi bryggan helt för oss själva. Nu i augusti så var det lite värre i Öresund men vi lyckades att få bra platser i alla hamnar vi besökte. Den i särklass trägnaste hamnen var nog Gilleleje. De stackarna som kom in sent fick cirkulera en del innan de fick lägga sig utanpå någon annan som tredje båt.

Sommaren är ju inte slut och det är två månader kvar tills vi skall ta upp Hopplatofflan så det lär nog bli fler turer. Vi hoppas på en fin sensommar och en kanonfin höst!