Pyssel och uppgraderingar.

Nu har Hopplatofflan snart legat i sjön i fyra veckor. Utöver att vi varit ute och seglat med henne så har vi också hunnit fixa en del saker i båten.

När vi köpte båten så följde en ”tyglucka” med till nedgången men vi har inte använt den för att knappar på ruffluckan tydligen inte varit rostfria. Väder och vind har gått hårt åt dem.
Att ha en tyglucka är inte så dumt, vilket vi blev varse för några år sedan när vi låg i Hanö hamn och getingarna hade vaknat till liv. Vi löste det då med en handduk som hängde för, vilket fungerade utomordentligt.
Men nu när vi har en sydd lucka så vore det ju bra om den gick att använda. De rostiga tryckknapparna har bytts ut mot nya som inte rostar och nu verkar allt fungera.

Vi har också tyckt att navigationsplatsen inte varit riktigt optimal. Återigen, när man köper en begagnad båt så kan man inte alltid få det som man vill. När man köper en ny båt så finns det som tillval en hylla vid navigationsplatsen men Hopplatofflan hade inte detta så vi beställde en ny hylla från HR-Parts.
Sen började det mödosamma arbetet med att mäta och kontrollera ordentligt innan man satte sågen och borren i hyllan. Vi fick också fundera lite på hur hyllan skulle fästas vid navigationsplatsen utan att det blev en massa synliga skruvskallar.
Väl på plats så blev det ett riktigt lyft. En repeater (Raymarine i70) som visar informationen från övriga instrument på båten har monterats i fronten. Den nya VHF-radion med Navtex har fått en plats uppe på hyllan inne i hörnet. Under hyllan har ett 4 gånger 12-volts uttag monterats för laddning av mobiltelefoner mm.

Sist vi semesterseglade i Danmark så insåg vi att många hamnar har gratis Wifi eller att det finns köpcenter i närheten som har gratis Wifi. Tyvärr brukar inte den inbyggda Wifi-antennen i datorn räcka till speciellt bra så för några år sedan så köpte vi en Bullet 2HP från Ubiquiti med en bra rundstrålande antenn.
På Taramontana, vår förra båt, så placerades antennen löst men på Hopplatofflan så har vi monterat den fast och dragit allt kablage snyggt och prydligt till navigationsplatsen.
Helst skulle antennen kanske placerats uppe i masten för bättre räckvidd men då man ibland kan behöva komma till den för att nollställa antennen så valde vi att placera den på pushpiten.

Vi har också tyckt att det är för få 12-voltsuttag i båten, samtidigt vill man ju inte ha dessa uttag fullt synliga då de inte är speciellt snygga. Framme i barnens förpik har monterats ett 12-voltsuttag diskret under skåpet. Inne skåpet så har uttaget monterats i en apparatdosa och kabelkanal monterats för att installationen inte skall kunna skadas av eventuella prylar som ligger i skåpet.

Vi kommer förmodligen att montera ett liknande uttag på babordssidan också om denna fungerar bra.

På vår förra båt hade vi goda erfarenheter av att ha ett kapell över rullgenuan. Även om akterkanten på rullgenuan har ett solskydd så skonar ett ordentligt kapell genuan ännu bättre så vi beställde ett nytt kapell av Gransegel i höstas när de hade höstpriser. Idag hissade vi kapellet för första gången.

Vi får se om vi kommer ut något i påsk, det är ju en hel del annat som också skall hinnas med. Glad Påsk!

Ett svar på “Pyssel och uppgraderingar.

  • Ska bli jättekul att se er nya båt i sommar! Glad påsk till er därhemma! Xx

Kommentarer är stängda.