Ny båt – del 2.

Även om allt inte är helt klart med affären så har vi redan börjat fundera på vad som kan förbättras och vad vi har på vår önskelista.

Något som många av de HR 34:orna vi har varit och tittat på saknar är sjövatten. I vår gamla Shipman 28 var det nödvändigt att använda sjövatten för att färskvattnet skulle räcka till när man låg ute i naturhamn. Den hade bra en vattentank på 60 liter, som vi sedan kompletterat med dunkar motsvarande 40 liter extra vatten. Sjövatten användes till att skölja disken i och skala potatis mm.

HR 34:an har en vattentank på 255 liter så det borde onekligen räcka ett tag, men möjligheten att använda sjövatten vill vi ha. Det är inte heller speciellt komplicerat att fixa och man behöver knappt borra i båten.

Toan, som är en Jabsco, har inte Twist’n’lock pump vilket uppenbart innebär att toavatten kan rinna tillbaka från holdingtanken in i toaskålen. Vi hade samma problem på vår Shipman 28, men vi löste det genom att stänga tilloppsventilen på holdingtanken under segling.

Den här båten har ingen hylla vid navigationsbordet, vilket vi gärna skulle vilja ha. Montage av instrument blir mycket enklare då.

På sikt vill vi också ha en livflotte för 4 personer, men det är inte aktuellt just nu när vi mest tänker segla kustnära.

Ankarspel är ett önskemål men här får vi testa och se hur vi kan hantera båten utan ankarspel först.

Sen bör ju kanske halogenlampor bytas mot LED-lampor. Man kan fundera på om man skall ha en holdingtank för gråvatten, solceller med regulator osv. osv.

Mycket spännande….